Hålogaland Teater: Utvik Senior

fredag 3. mars 2023, 19.00 - 20.30

Informasjon

Av:  Nina Wester. Produsert av Rimfrost Produksjoner. Inspirert av boka "Forlis - Barentshavets uløste gåter" av Alf R. Jakobsen

 

På kvelden 17. februar 1978 går fiskefartøyet Utvik Senior ned med 9 mann.

Ingen så noe.

 

Ingen?

Ingen. 

Hva skjedde?

Hvor skal vi begynne?

Vi kan begynne med funnstedet som ingen ble enige om. Eller med vrakdelene som fiskerne aldri hadde sett maken til. Skal vi begynne søstera som mista broren sin, eller faren som mistet en sønn? Med engasjementet som varte i 26 år, eller med sorgen som varte evig? Vi kan begynne med kald krig, ubåter eller ulovlig skipstrafikk? Eller, vi kan begynne nå. Her og nå, og spørre oss selv hvorfor det ble som det ble og hvordan vi kan unngå at det samme skjer igjen.

Rimfrost produksjoner dykker ned i historien om Utvik Senior sammen med regissør og dramatiker Nina Wester. Med utgangspunkt i boka Forlis av Alf R. Jacobsen, intervjuer av pårørende og ressurspersoner tilknyttet forliset går forestillingen systematisk gjennom saken Utvik Senior. 

Fortellerne er tre skuespillere og et mannskor. Sammen skaper de en opplevelse i skjæringspunktet mellom true crime, dokumentar og tragedie. En dokumentarisk fiksjon om en historie som ikke bør bli glemt.

I dag ser vi økt spenning i nord. Det er krig i Europa. Hvilken pris er vi villig til å betale for vår trygghet? Hvem blir neste offer for stormaktenes spill? Hvordan kan vi være kritiske, uten å bli konspiratoriske?

Varighet: 90 minutter.

På scenen: Kristine Myhre Tunheim, Alexander Rindestu, Jonas Delerud, Emil Rodrigo Jørgensen, Espen Mauno, Håkon Sørbøe

Billetter: ebillett.no https://ebillett.no/90022400000000/6759 og Servicekontoret, Oscarsgt. 21, tlf 78 94 23 00

Priser: 350,- (ordinær) / 300,- (honnør) / 270,- (TK) / 220,- (barn) / 210,- (student) / 170,- (ungdom 15-20 år)
ÅRETS HEDDA 2022

Utvik Senior ble kåret til Årets Hedda 2022. Her er juryens begrunnelse:


Å lage teater om virkeligheten er vanskelig. Å lage teater om faktiske hendelser det er stor strid rundt, er uhyre krevende. Og når det attpåtil dreier seg om en uoversiktlig og svært sammensatt miks av storpolitikk, død og sårbare hverdagsmennesker i vårt eget land, begynner det å ligne noe uoverkommelig. Særlig når de etterlatte fortsatt lever, og stadig bærer på både sorg, dypt savn og sinne.
Men det går an. Og det går an å gjøre det med en sterk kunstnerisk nerve som løfter og utvider og skaper store rom for kunnskap, innsikt, erkjennelse og innlevelse. Og her virker alt tett og godt sammen: Teksten og skuespillet, de musikalske komposisjonene, sangen, scenografien, dramaturgien og regien.
Dette har blitt en uhyre godt bearbeidet beretning om en nordnorsk og nasjonal verkebyll fra den kalde krigen, kombinert med et hjerteskjærende og nært møte med de enorme menneskelige omkostningene.

Årets Hedda går til forestillingen Utvik Senior – Nina Wester og Rimfrost Produksjoner.
 

 

KILDER

I arbeidet med sceneteksten Utvik Senior har Alf R. Jacobsens bok Forlis vært hovedkilde. I tillegg har Rimfrost og dramatikeren gjort egne intervjuer med etterlatte og personer som jobbet tett med saken. Dette materialet har blitt bearbeidet av dramatikeren som har stått fritt til å skape fiktive personer og situasjoner.

Informasjonsdelene i forestillingen har blitt komplementert med fakta fra journalist og statsviter Georg Blichfeldt, samt offentlige rapporter om forliset og medieomtaler.

 

ANMELDELSER

  • Mesterlig fortellerteater om desperasjon og storpolitikk (Nordlys+, terningkast 6): "Utvik Senior har blitt et imponerende stykke teater av en hendelse det nesten er rart at ingen har laget spillefilm av. Det trenger de kanskje heller ikke gjøre. Teateret bærer dette godt alene."
  • Vondt om et kystdokument (Folkebladet+): "Dette er teaterstykket det er vondt å gi applaus til."
  • Sannhet og stormaktspolitikk (scenekunst.no): "I tillegg til å legge fram en kompleks historie på en medrivende, lettfattelig og respektfull måte, er forestillingen overbevisende når den levendegjør de mellommenneskelige konsekvensene av en slik hendelse."
  • Å legge skylda på skipper og fiskerne var et stort overgrep mot hele kystbefolkninga (Harstad Tidende+): "Sammen med Rimfrost produksjoner har regissør Nina Wester skapt et teaterstykke som både berører og har et klart budskap: Ni fiskere ble 17. februar 1978 ofre i et storpolitisk spill."
  • Sorg, sinne og uvisse (Klassekampen): "Det er blitt ei tett, sterk og tidvis rørande framsyning, eit stykke doku-teater av beste sort."
  • Sterkt om Utvik Senior-traumet (iHarstad.no+): "Uanstrengt løftes publikum fra sted til sted, fra år til sår og virvles inn en sorg så stor at den er umulig å bære. (...) Teksten treffer, spenningen stiger og stemningen settes som i en god TV-krim."

---

Forestillingen er en co-produksjon mellom Rimfrost produksjoner og Hålogaland Teater, og lages i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskor. Støttet av: Norsk Kulturråd - fri scenekunst teater, Statens Kunstnerstipend, Spenn.no, Fond for lyd og bilde, Det norske komponistfond, Fritt ord, Samfunnsløftet, Dramatikkens hus og Ferske Scener.

 

Sted

Vadsø kultursal (tidl Sentrum skole)
Oscarsgate 21,  9800 Vadsø

Kontakt

Legg til hendelsen i din kalender