Frigjørings- og veterandagen 2018

Årets feiring av frigjørings- og veterandagen foregikk på Vadsø fjordhotell etter markeringen ved Karl Rasmussens støtte den åttende mai.

veterandagen 2018 Hans-Jacob Bønå taler - Klikk for stort bildeOrdfører Hans-Jacob Bønå taler for veteraner.Ordfører Hans-Jacob Bønå holdt en kort appel på Karl Rassmusens plass før en krans ble lagt ned til minne om innsatsen til motstandsmannen. Karl Rasmussen var leder for radiosenderen ”Ida” som var gjemt i vegvesenets brakke ved Alta flystasjon. I samme bygg sto tyskernes egen sender og dermed fant de kun sin egen sender når de peilet etter ”Ida”. Denne senderen var sentral i senkingen av slagskipene ”Scharnhorst” og Tirpitz”. I 1944 ble senderen avslørt og Rasmussen flyktet. Han ble tatt til fange under flukten og ble tatt til Tromsø hvor han ble avhørt og torturert. Den 16. juli 1944 hoppet Karl Rasmussen ut av vinduet fra sparebankbyggets andre etasje og omkom. Etter krigen fikk Rasmussen flere utmerkelser fra regjeringen post mortem.

Klikk for stort bildeKnut Esbensen fra fra Unifilkontingent 30 beskrev egne opplevelser som FN-soldatPå Vadsø fjordhotell ble det servert kaker og kaffe. Ordføreren ønsket veteranene velkommen og la i sin tale vekt på viktigheten av å feire denne dagen. Talen ble avsluttet med disse ordene:  ”Til slutt vil jeg på vegne av Vadsø kommune hedre dem som aldri kom hjem. De som ofret sine liv for en fredeligere verden og for vårt eget lands sikkerhet og frihet, skal ikke bli glemt. Blant annet derfor er det så viktig at vi også samles hvert år ved bysten av Karl Rasmussen, og hedrer han med kransenedlegging”.

Som tidligere år var en veteran invitert for å fortelle litt om sine opplevelser i veterantilværelsen. I år var det Knut Esbensen fra fra Unifilkontingent 30 som stod for en både humørfylt og alvorsfylt beskrivelse av sine egne opplevelser i tjeneste som FN-soldat.