Helikopterøvelse i Vadsø

I Vadsø driver vi med kommuneBEST-øvelser hver måned. Det vil si at en lege, ambulansen og sykepleiere/helsefagarbeidere øver sammen på akutte hendelser. Vi gjør det for å være gode når noen blir akutt syke eller alvorlig skadet.

Det skjerper oss, vi blir godt kjent, og samarbeidet blir optimalt, sånn at når det haster, klarer vi å redde liv. Noe vi aldri har gjort før, er å kjøre en slik øvelse sammen med SeaKing helikopteret fra Banak i Lakselv. Så de siste par månedene har vi forberedt oss for å få dette til. Og denne dagen kom de.

Klikk for stort bilde

Helikopteret landet rett nedenfor helsesenteret på avsperret område ca kl 10, møtt av en gjeng sandete og glisende kommunale folk. Tonen var god, og alle fikk hilst. Flere av legene og noen av sykepleierne fra sykestua ble så med inn i helikopteret på omvisning med redningsmann og anestesilege. Innsiden kan vel først og fremst beskrives som stor. Det er omtrent som å gå inn i et Widerøe fly. De har store mengder utstyr for mange scenarioer, og det er plass til ganske så mange mennesker der inne. Lunsj med pizza gledet de fleste, og da klokka ble 12 gikk lege-ambulanse-alarmen.

Maiken Brevik, fastlege hos oss, rykket ut med ambulansen til skadestedet ved Torsvarden, hvor de fant en markør med brystsmerter et lite stykke å gå unna veien, og skimtet en markør til oppe i fjellsiden etter et simulert fall. Politiet, brannvesenet, og en maskinfører som tilfeldigvis var tilstede, ble rekvirert til å traske igjennom dyp snø og bar brystsmertemarkøren til ambulansen, mens ambulansearbeidere Frank Stokvold og Mads Nygård fikk seg en klatretur.

Klikk for stort bilde Maiken Brevik rekvirerte helikopter (som heldigvis bare hadde noen minutters reisetid, mot den vanlige timen fra Lakselv) og satte selv i gang med å avklare markøren med brystsmerter. Han viste seg å ha hjerteinfarkt og trengte trombolyse («Plumbo»), så de kjørte han til helsesenteret hvor sykepleier Morten Gallavara og helsefagarbeider Ruben Dusan sto klare med medikamentene. I mellomtiden observerte resten av oss Sea Kingens redningsaksjon i fjellsiden. Det hele ble avsluttet på parkeringsplassen nedenfor helsesenteret med omlasting av pasienter under roterende rotorblader og med hørselsvern på ørene.

Klikk for stort bilde Etter øvelsen møttes vi inne på helsesenteret for en såkalt debrief, hvor vi diskuterte hva som gikk bra og læringsmomenter som kunne forbedres. Og alle var fornøyd både med egen og andres innsats. Dette var en fantastisk artig og utfordrende dag som ga mye læring til alle deltakere.

Britt Larsen Mehmi
Kommuneoverlege