Kunstutstilling: ”Grensene” – mennesker på flukt

Ellen Solberg kommer til Vadsø med kunstutstillingen ”Grensene”. Utstillingen består av små skulpturer og grafikk, og kommenterer faktiske hendelser i dagens samfunn. Mennesker på flukt over grenser, på flukt fra krig, sult, fattigdom eller politisk undertrykking.

Kunstutstilling - grensene - Klikk for stort bilde Solberg holder til i Rygge og har utdanning fra Vestlandets kunstakademi 95-99. Hun har i flere år fulgt migrasjonsmønstre og forsøkt å skildre enkeltmenneskene i hendelsene. Hun former sine små mennesker i lufttørket leire, -de er en kopi av virkelige mennesker. Solbergs varme fargerike skulpturer synliggjør enkeltindividene og står som en kontrast til den kalde transkulturelle ignoransen overfor folket på flukt.

Verket ”På grensen” ble til etter et bilde i avisen. Et bilde av 30 000 syrere som sto fast på grensen til Jordan i ingenmannsland.

- ”Kontrasten til der jeg satt å beskuet de, fra et varmt kjøkken med bordet fylt av mat i et av verdens lykkeligste land, kan knapt bli større. Jeg ble fylt av vemmelse og ubehag. … Jeg bestemte meg for å vise de fram. Ta de ut av bildet. Jeg startet å lage de jeg så klarest.” forteller Solberg.

Mennesker ble tatt ut av andre bilder og vi får i utstillingen se migranter i verket ”Gående folk” på motorveien fra Danmark til Sveige i håp om å søke asyl der, båtflyktinger i verket ”Blå oppbevaringsboks” på vei fra Afrika til Europa, og ikke minst migranter i verket ”Over Storskog” som syklet over grensen på Storskog høsten 2015.

Verket ”Over Storskog” med 19 syklende migranter er laget spesielt for utstillingen i Vadsø. I tillegg viser Solberg abstraherende dyptrykk av samme tema. Solberg er månedens kunstner i gjesteatelieret i Vadsø og vil jobbe med nye verk her i perioden.

Byens yngre befolkning vil også møte henne gjennom Vadsø kunstforening tilbud gjennom lokal kulturell skolesekk. Det blir workshop med Ellen Solberg og arbeid i leire for hele kommunenes 4.trinn.

Utstillingen har fått støtte fra Regionale prosjektmidler for visuell kunst 2018 og fraktstøtte fra Norske kunstforeninger.

Åpningen av utstillingen finner sted i Vadsø kunstforening, Store Studio, Grensen 1, Lørdag 9.februar kl 14.00

Åpningstider 9-24.februar:

Tirsdag- fredag 9.00-15.00, lørdag-søndag 10.00-15.00