DeKomp fordrer skolebasert og kollektiv kompetanseutvikling, der flere lærere fra samme skole er involvert og påvirker praksisen i større grad enn individuelle tiltak og korte kurs. Kompetanseutvikling skal planlegges lokalt for at den best mulig er tilpasset de lokale behovene. For å skape den forankringen som er nødvendig, er beslutninger og prioriteringer om kompetanseutvikling flyttet nærmere dem som skal gjennomføre tiltaket i ordningen DeKomp.
Desentralisert ordning skal bidra til å gjøre utviklingsarbeidet mer forutsigbart og langsiktig for både skoleeiere, universitet og høyskoler. Utviklingsarbeidet skal bygge på utfordringer den enkelte skole eller kommune/fylkeskommune har, og føre til bedre læring for elevene (udir.no/kvalitet og kompetanse).
Målet med strategien
- Mer varig system der det ikke er behov for at staten kommer med nye, nasjonale satsinger.
- Lokalt handlingsrom, tid til implementering, god kommunikasjon om mål og innhold i tiltaket og involvering av lærere og skoleledere i beslutningsprosesser, da det er viktige faktorer for at kvalitetsutviklingsarbeidet skal bli vellykket.
- Utviklingsarbeidet skal bygge på utfordringer den enkelte skole eller kommune/fylkeskommune har, og føre til bedre læring for elevene.
Kompetansestrategiens utviklingsområder
DeKomp skal bidra til å nå sektormålene for grunnopplæringen:
- Alle har et godt og inkluderende læringsmiljø
- Barn og unge som har behov for det, får hjelp tidlig slik at alle får utviklet sitt potensial
- De ansatte i kunnskapssektoren har høy kompetanse
- Alle lykkes i opplæringen og utdanningen
Det er og et mål at både ansatte og elever/studenter på skoler og i UH skal utvikle sin kompetanse gjennom et styrket samarbeid om teori og praksis.