Studietur til Helsinki

Reiseberetning fra 10.klasses finskelever ved Vestre Jakobselv skole.

08.05:

Elevene reiste fra Ivalo onsdag og denne dagen ble en ren reisedag for elevene.

09.05:

Elevene startet dagen hos Nordisk investeringsbank der en ansatt, Arild Moen, innen området kommunikasjon fortalte om banken, forskjellige yrkesområder innenfor banken som jurister, finanseksperter, økologer (miljøvennlige og bærekraftige investeringer), og han fortalte hvordan det var å jobbe med kommunikasjon og hva hans oppgaver i banken var. Han presenterte hvordan investeringsprosesser gjøres fra start til slutt, også med fokus på hvordan en banke tjener penger blant annet det med renter.

Videre samtalte elevene med den ansatte om hvordan det er å være norsk i Finland. Den ansatte var selv norsk. Han fortalte om kulturforskjeller og gav eksempel både med tanke på vennskap, skolesystem, holdninger og interesser.

10.05:

Elevene var på skolebesøk på en stor ungdomsskole, som lå midt i byen med over 500 elever. Skolen var i flytteprosess i likhet med VJ, så elevene kjente seg igjen i pappeskekaoset. . Dagen startet med at Kirsi fortalte om VJ og skolen, og elevene bistod med litt informasjon. De finske elevene stilte spørsmål på svensk og våre elever svarte på finsk. Elevene deltok videre i en fysikktimen, det var litt vanskelig å forstå, men elevene kjente tema hjemmefra og kunne derfor henge med likevel.

Videre utover dagen fulgte elevene forskjellige klasser og i lunsjen ble de ivaretatt av noen elever som de snakket finsk og engelsk med. Elevene fikk spist tradisjonell finsk mat som ble servert i kantina.

På slutten av dagen spilte elevene Alias, og forklarte da på finsk/svensk. De syntes det var gøy å få praktisert finsk dagligtale.

Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde

Etter skolen dro elevene til kunstmuseum, Amos Rex, der det var utstilling av maleriene til Rene Magritte som de hadde lært om i kunst og håndverk hjemme. I tillegg var der en flott utstilling av Studio Drift med en svingende betongblokk som «svevde» over rommet.

Klikk for stort bilde

På kvelden var elevene i fornøyelsespark der de fikk tatt karuseller, berg og dalbaner og det som hører med.

11.05:

Dagen startet tidlig for å unngå regnværet, og dro til klatreparken (27, 19, 56). Elevene fikk utfordret seg i høyden og storkoste seg! Elevene var slitne etter økta, både psykisk etter å ha utfordret seg og fysisk etter klatring høyt og lavt!

Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde Klikk for stort bilde

På kvelden var elevene på teater, på National teateret, og så «Hundebakkens Finlandshistorie» av Mauri Kunnas. Alt foregikk på finsk, og elevene hadde lest litt i boka på forhånd, så de fikk litt med seg.

12.05:

Elevene stod opp kl 03:00 norsk tid og flyet gikk kl 05:00 fra Helsinki og landet i Ivalo kl 06:30 norsk tid. Kl 10:30 var elevene hjemme etter en lang reise, mens dagen fortsatt var ung her hjemme.

Elevene syntes det var en opplevelsesrik, lærerik og språkmessig fin tur. De mente alle finskelever burde få reise på en slik tur i løpet av grunnskolen.

Klikk for stort bilde

Mandag til onsdag i uke 20 gjennomførte elevene på 5.-7.trinn ved skolen SykkelSMART, et program i regi av Ungt entreprenørskap Finnmark. Oppdraget elevene skulle løse var å bedre egen skolevei med fokus på sykkel og trafikksikkerhet på sykkel.

Vi takker for alle bidrag på foreldremøtet den 19. mars.

Når voksne snakker sammen skapes vennskap.

Husk å snakke sammen og med skolen dersom dere har noe å fortelle.

Lysarkene fra møtet (PDF, 963 kB)

Informasjonshefte om hvordan man logger seg på Visma flyt skole, Visma flyt skole appen, samt bruken av funksjonene som er viktige i løsningen.

Appen er ny og kan bare brukes til å registrere fravær og sende meldinger i løsningen.

Fullversjonen bruker man til alle de andre funksjonene i løsningen.